Testul rapid pentru COVID-19 care dă rezultatul în 15 minute a ajuns și în România! Cu ce este diferit față de un PCR (EXCLUSIV)

Testul rapid pentru COVID-19 care dă rezultatul în 15 minute a ajuns și în România! Cu ce este diferit față de un PCR (EXCLUSIV)
Testul rapid pentru COVID-19 care dă rezultatul în 15 minute a ajuns și în România: Cu ce e diferit față de testul PCR (EXCLUSIV)
Publicat: 13/10/2020, 15:45
Actualizat: 13/10/2020, 16:27

Un test antigen rapid pentru detectarea coranavirusului a intrat zilele trecute pe piața din România. Rezultatul este dat în doar 15 minute de la recoltare, iar un avantaj al acestui test este volumul mare de persoane care pot fi testate direct, într-un timp scurt.

Responsabilii din Comisia anti-Covid de la Ministerul Sănătății discută despre introducerea testului la scară largă, având în vedere numărul de cazuri aflat în continuă creștere.

Ce este  SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test

Testul antigen se recoltează de la nivelul faringelui, la fel ca în cazul testului PCR. Avantajul este că rezultatul apare în doar 15 minute. Producătorii lui susțin că rata de sensibilitate este peste 96, 53%, iar testul detectează, de altfel, antigenele specifice SARS-CoV-2 prezente în organism.

 SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test este un test imunologic cromatograficrapid și fiabil utilizat pentru detectarea calitativă a antigenelor specifice ale SARS-CoV-2 prezente în nazofaringele uman la persoanele suspectate de COVID-19”, susțin reprezentanți producătorului pentru GÂNDUL.RO.

Aceștia susțin că „testul are o specificitate de 99,68%, o sensibilitate de 96,52% și poate fi efectuat doar de către personal specializat”.

Cu ce e diferit față de un PCR

Printre beneficiile acestui test se numără obtinerea rezultatului(pozitiv/negativ) rapid, în aproximativ 15 minute, precum si
utilizarea facilă de către personalul medical de specialitate.

Kitul de testare este gata de utilizare dupa achiziție și conține toate materialele necesare pentru efectuarea unui test, nefiind necesar niciun instrument suplimentar pentru testare sau obținerea rezultatului”, mai spune compania pentru GÂNDUL.RO.

Reprezentanții mai spun că „datorită acestor caracteristici și a ușurinței în utilizare, cu ajutorul acestor teste rapide de antigeni SARS-CoV-2 se pot efectua testări în zone greu accesibile sau în locații unde testarea de laborator de tip PCR nu este disponibilă. Un alt avantaj al acestui test este volumul mare de persoane care pot fi testate direct, într-un timp scurt”.

Testele COVID care dau rezultatul rapid

Medicul primar infecționist, Gheorghe Enache, spune că o soluție pentru depistarea COVID-19 sunt și testele  rapide care dau rezultatele pe loc.

Pe lângă testele antigen, se lucrează în Franța la teste care vor fi foarte rapide. Acele teste vor da rezultatul pe loc și sunt aproape la fel ca și PCR-ul și la prețuri foarte mici, în jur de un dolar. Vor fi similare cu testele de sarcină. Am putea face un screening, ca să știm câți suntem prinși în acest virus și câți dintre noi nu. E un lucru foarte important. Chiar dacă ne simțim bine, știm dacă avem anticorpi și știm să îi ferim pe alții”, explică specialistul pentru GÂNDUL.RO.

Raed Arafat: ”Unele teste sunt deja în testare”

Încă de săptămâna trecută, Raed Arafat a anunțat apariția testelor antigen rapide pentru COVID-19, iar potrivit șefului DSU, unele au intrat deja în spitale.

„Au început să apară teste pe antigen rapide. Sper să vedem cât mai repede astfel de teste, care vor induce foarte mult timpul între recoltarea și identificarea persoanei care este pozitivă sau nu. Adică sunt teste nu pe anticorpi, ci pe antigenă. Adică identifică prezenta virusului și se realizează într-un timp foarte scurt, chiar și 15 – 20 de minute. Unele știu că deja sunt în testare la unele spitale, au primit câteva mostre, după care va trebui să vedem dacă sunt disponibile, în cât timp, ce cantități”, a declarat Raed Arafat, în direct la TVR 1.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de...
Scandal în familia Betty–Cătălin Vișănescu. Socrul mare a făcut ravagii! Florin Salam a intervenit decisiv
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Analiștii spun care va fi efectul Trump asupra economiei românești: prețuri mai mari și inflație....
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Într-un deșert din Arabia Saudită, unde temperaturile ajung și la 55 de grade, a nins...
Ce condiții pune Putin pentru un plan de pace în Ucraina
Mihai Găinușă rupe tăcerea despre actuala lui relație cu Oana Paraschiv, după Asia Express! Mai...
Cum se menține în formă Monica Bârlădeanu la 45 de ani. Mănâncă 5 mese pe...
El este poliţistul de 21 de ani, care a murit chiar la ieşire din tură....
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum...
Un român a fost găsit fără suflare într-un microbuz, în Germania. Ce spun autoritățile în...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Care e amenda pentru depășirea limitei de viteză cu 20 km/h
Oamenii preşedintelui, planul Bessent şi cum ar putea Donald Trump să-l înlăture de la comanda...
Eveniment COSMIC de proporții văzut de pe Pământ! Abia acum s-a spus
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Evită floarea în borcanele cu murături. Multe gospodine fac o mare greșeală
Și-a anunțat vecinii într-un mod inedit că va da o petrecere, iar reacția primită a...
El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani....
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
A făcut sau nu Medana Oprea act prenupțial când s-a căsătorit cu Alin Oprea? Ce...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Oamenii de știință au descoperit cum rezistă tardigradele la radiații puternice